Ga naar de inhoud

Ta(a)lentenjacht

🎉 Crowdfunding 🎉

Binnenkort start de Indiegogo campagne voor de eerste officiële druk van Ta(a)lentenjacht. Laat je mailadres achter en ontvang als eerste bericht wanneer de campagne start!

0
Dag
0
Uur
0
Minuut

Bij het invullen van dit formulier ga je ermee akkoord dat je af en toe mail ontvangt over de crowdfunding. Natuurlijk kan je je altijd afmelden.

Ta(a)lentenjacht in een notendop

Ta(a)lentenjacht is het bordspel over het (her)ontdekken van je talenten. Het is onderverdeeld in krachten, persoonlijkheidskenmerken en competenties. Speciaal ontwikkeld voor docenten, trainers, coaches en trajectbegeleiders. Geschikt voor spelers met basiskennis van Nederlands vanaf B1-niveau.

  • Totale spelduur (inclusief uitgebreide nabespreking): 60-90 minuten
  • Nederlands op B1-niveau (basisniveau bij inburgering)
  • Wordt gespeeld door twee spelers en een spelleider
  • Ook geschikt als kennismakingsspel, ijsbreker en taaloefening

Inleiding

Spelenderwijs ontdekken waar iemand goed in is? In dit spel ga je als spelleider met twee spelers op zoek naar hun (verborgen) talenten. Zo leren zij waar hun krachten liggen en komen ze meer te weten over hun persoonlijkheidskenmerken én competenties.

Door het spelen van het spel komen jullie erachter wat zij leuk en belangrijk vinden en waar ze goed in zijn. Na het spelen van het spel gaan jullie in gesprek. Samen onderzoeken jullie hoe zij deze talenten in het dagelijks leven kunnen inzetten.

Tijdens dit spel verzamelen de spelers bouwstenen. Met deze stenen leggen ze een weg, hun eigen pad om te bewandelen.

Tip! Het spel is ook geschikt als instrument bij kennismakingssessies, als ijsbreker en taaloefening.

Dit zit er in de doos:

  • Spelhandleiding
  • Spelbord in vier puzzelstukken
  • Twee spelmatten
  • Vier stapels kaarten: drie met talentkaarten en één met vraagkaarten
  • Twee uitlegkaarten
  • Talentlijstjes
  • Zakje met spelstukken: vier pionnen, één dobbelsteen en 24 bouwstenen.

Over het spel

Iedereen heeft talent. Als je weet wat jouw talenten zijn kun je ze ontwikkelen en nog beter inzetten. Dat helpt je bijvoorbeeld bij het kiezen van de juiste studie of bij het vinden van een baan. En dat is niet alleen voor jou belangrijk: ook (toekomstige) werkgevers willen graag weten waar je goed bent. Door jouw talenten te ontdekken krijg je nieuw inzicht in je mogelijkheden en werk je aan je toekomst.

Er zijn veel manieren om talent in kaart te brengen. Veel van deze methodes zijn gericht op hoogopgeleide mensen of juist op jonge kinderen. Voor een grote groep mensen zijn die methodes minder geschikt, omdat werkvormen niet passen of omdat de methode taaltechnisch te hoog gegrepen is. Soms sluit een methode niet aan op een interessegebied of is de inhoud juist te kinderachtig.

Dit spel is bedoeld voor basisschoolleerlingen uit de bovenbouw, middelbare-schoolleerlingen en volwassenen die de Nederlandse taal wat minder goed beheersen of nog aan het leren zijn. Spelers worden op een toegankelijke, maar volwassen manier uitgedaagd om hun talenten te ontdekken. Alle begrippen worden uitgelegd in eenvoudige taal (B1). Ook wordt ieder begrip in lettergrepen weergegeven.

Kort samengevat: het theoretisch fundament

DMGT-model (Gagné, 2004)

Het Differentiated Model of Giftedness and Talent vormt een belangrijke theoretische basis. Dit model benadert talentontwikkeling als systematisch proces waarbij natuurlijke capaciteiten ontwikkeld kunnen worden tot talenten. Ta(a)lentenjacht past binnen dit model als systematisch ontwikkelingsproces.

Bron: Gagné, F. (2004). Transforming gifts into talents: the DMGT as a developmental theory. High Ability Studies, 15(2), 119–147.

Inclusieve Talentbenadering

De benadering van Thunnissen vanuit de sociale psychologie stelt dat talent over mensen gaat en dat iedereen het heeft. Deze inclusieve benadering sluit perfect aan bij de doelgroep en vormt een belangrijk uitgangspunt voor het spel.

En verder..
  • Bron: Thunnissen, M. (2016). De dynamiek en veelzijdigheid van talentontwikkeling (lectorale rede).
  • Inclusieve talentbenadering, Thunissen & Bos (2019) Toegepast als uitgangspunt voor de game vanaf V0.1
  • Talentgesprekken, Thunissen & Bos (2019) “Het uitspreken van waardering en het benoemen van kwaliteiten, is belangrijk omdat het ook kan fungeren als een selffulfilling prophecy.” Toegepast als onderdeel van de debriefing binnen de game vanaf V0.1
  • Van Woerkom et al. (2011) Toegepast binnen de vraagkaarten vanaf V0.1
  • Spelen in kleine setting, KIKK toegepast als uitgangspunt voor de game vanaf V0.1
  • Vieren van successen (Van Laar & Wielaard, 2007) “Door het vieren van successen en het krijgen van complimenten wordt door de hersenen dopamine aangemaakt.” Toegepast binnen de vragenkaarten & debriefing vanaf V0.1
  • Flow, Csikszentmihaly (1990) toegepast binnen de vragenkaarten vanaf V0.1
  • Spruyt et al. (2016) Complimenteren van de spelers aangaande hun (her)ontdekte talent, wat ervoor zorgt dat men het gevoel krijgt gezien en gewaardeerd te worden. “Men toont daardoor meer lef.” Toegepast vanaf V0.1
  • Complex colaboration, Romero et al. (2014) toegepast als game mechanic vanaf V0.1
  • Cyclisch herhalen van ervaringen (Gee, 2003). Het spel wordt gespeeld in 3 dezelfde rondes. Toegepast als game mechanic vanaf V0.1
  • Gee’s Principles for game based learning, via van Bezanilla et al. (2014) toegepast als extra design criteria/input vanaf V0.2
  • Lenses: Essential Experience, Fun, Player, Flow, Goals, Meaningful Choices, Cooperation, Schell (2008) toegepast als extra design criteria/input vanaf V0.3
  • Characteristics, Lazarra et al. (2012) toegepast als extra design criteria/input vanaf V0.3
Ontwikkeling Talentlijst

Op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en in nauwe samenwerking met social workers en de doelgroep van Vanhulley is een uitgebreide set talenten ontwikkeld die aansluit bij de praktijk. Deze set vormt de basis voor de spelinhoud.

Impact in de Praktijk

Onderwijs

“Wat we als docenten graag willen is dat de studenten met meer elkaar in gesprek gaan en zich vertrouwder voelen met de Nederlandse taal. Door dit spel komt dat heel laagdrempelig aan de orde.”

  • Ans Kremer, docent Grotius Programma, Hanzehogeschool

Sociale Ontwikkeling

“In het begin waren de deelnemers wat onzeker, maar ze kropen tijdens het spelen uit hun schulp. Ze durfden elkaar steeds meer te bevragen en hadden veel lol. Ze spraken tijdens het spel veel meer en makkelijker dan op de werkvloer.”

  • Kim Vinkers & Annemieke Veenstra, ontwikkelcoaches, Gemeente Groningen

Persoonlijke Groei

“Je kan zo goed jezelf leren kennen. Sommige dingen kom je niet zelf achter, door dit spel wel. Dat vind ik heel goed aan het spel.”

  • Jing, deelnemer

Deze pagina wordt nog aangevuld..